lauantai 30. toukokuuta 2015

Itua!


Kesä on jo ihan nurkan takana ja pikku hiljaa voisi tämäkin blogi herätä talviuniltaan. Viherpeukalot laittavat innolla puutarhoja ja parvekkeita kuntoon, mutta minulta tuo peukalo puuttuu kokonaan :( Toki olen käynyt ihastelemassa kesäkukkia, amppeleita ja vaikka mitä puutarhan ihanuuksia, mutta kauppaan ovat kaikki jääneet toistaiseksi. Raksa on vielä niin kesken, että ei oikein huvita laittaa sinne mitään. Jonkin amppelin ajattelin kuitenkin osataa, ihan vain siksi, että KESÄ.

Ihailen kaikkia, jotka jaksavat istuttaa taimia ( "taimenia", kuten svenskspråkiga mieheni sanoo ) söpöihin pikku ruukkuihin ja sitten isompiin, tai maahan,  ja niin edelleen. Sanon tuon niin edelleen, sillä minulla ei todellakaan ole mitään käsitystä, miten nämä jutut etenee :D Meidän puutarhassa ei luultavasti tule koskaan kasvamaan kuin mustikat, omenat ja luumut. Ne siellä ovat jo valmiina.

Sen verran puutarhuria minussa kuitenkin on, että ituja osaan idättää. Meillä syödään aika usein ituja, kun mieskin tykkää niistä. Minulle ne maistuu sellaisenaan tai salaatin kanssa, joskus ripottelen niitä myös kasviskeiton päälle. Mies syö mieluiten tummien viinirypäleiden kanssa.

Idätykseen sopivat monet kuorelliset viljat, siemenet ja pavut. Meillä purkkiin päätyvät yleensä mungpavut ja sinimailanen (alfalfa ). Muita hyviä itäjiä ovat mm. tattari, hirssi, herne, kikherne, linssit, sarviapila, soijapapu, vehnä ja ruis. 

Idätys on tosi helppoa ja yksinkertaisimmillaan tarvitset siihen vain lasipurkin sekä palan kangasta. Kangas olisi hyvä olla keinokuitua, sellaista valoverhon tai hyttysverkon tapaista materiaalia. Kankaan tulee olla sellainen, että idut saavat ilmaa ja huuhteluvesi pääsee helposti valumaan kankaan läpi. Olen joskus käyttänyt myös sideharsoa, mutta se ei ilmeisesti ole hyvä, sillä bakteerit voivat elää siinä.




Sinimailaset idätän yleensä harsopurkissa ja mungpapuja varten minulla on ihan oikea idätykseen suunniteltu purkki hienolla metallikannella. Näitä idätyspurkkeja voi ostaa esim. Ekolosta.





Näin se siis menee:

1. Huuhtele siemenet ja liota niitä runsaassa vedessä n. 8 tuntia.

2. Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet useaan kertaan kädenlämpöisellä vedellä.

3. Laita siemenet idätysastiaan, esim. lasipurkkiin, jonka suu on peitetty harsomaisella kankaalla. Pane purkki suu alas päin n. 45 asteen kulmaan, jotta vesi pääsee valumaan pois purkista. Hyvä paikka säilyttää purkkia on astiankuivauskaapin alahylly.

4. Huuhtele siemeniä päivittäin n. 2-3 kertaa.

5. Idut ovat valmiita muutamassa päivässä, lajista riippuen nopeammin tai hitaammin.

Valmiit idut säilyvät jääkaapissa useita päiviä. Niitä on hyvä huuhtoa myös säilytyksen aikana sekä ennen syömistä.

Jotkin iduista ( esim. kikherne ) täytyy kiehauttaa ennen syömistä. Tämä kannataa pitää mielessä, kun valitsee sopivaa lajiketta.






A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, proteiinia, kuitua ja hyviä hiilihydraatteja! Idut ovat terveellistä ja herkullista elävää ravintoa parhaimmillaan.

Idätätkö sinä, ja mitä sorttia?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti